| Папярэдняя тэма :: Наступная тэма |
| Аўтар |
Паведамленьне |
biot
 Зарэгістраваны: 16.01.2007 Паведамленьні: 465 Адкуль: Брэст
|
Дадана: Пн Чэрв 01, 2009 5:14 pm Загаловак паведамленьня: Гракі ў Беларусі |
|
|
Не гледзячы на тое, што грак не адносіцца да спісу нежаданных відаў, з гэтым сінантропным відам звязана не мала праблем як у жыхароў гарадоў, так і розных адміністратыўных структур. Яго калоніі ўсюды пілуюць, і здаецца, толькі звар'яцелыя апбшнікі штосьці бачуць у гэтых гадкіх птушках-смецюхоў карыснае.
Па нашаму заканадаўству дазволена знішчаць калоніі гракоў з 16 кастрычніка па 15 красавіка. Але да гнездавання птушкі прыступаюць значна раней (канец сакавіка-пачатак красавіка). Па другому закону, знішчэнне любога віду жывел, альбо яго яек та птушанят аднолькава караецца законам. Як кажуць юрысты, у даным выпадку мы назіраем калізій законаў, калі адну праблему можна разглядаць з розных бакоў. Калі б гнезды разбураліся да 15 красавіка і ў іх ужо былі птушаняты, або кладкі, нельга адназначна сказаць, ці была нарушэнне заканадаўства.
На сам рэч я вельмі рады, што Слуцкія спілоўшчыкі паплаціліся за свае неведанне законаў, але гэта не вырашыць праблему.
У Маларыце знішчэнне калоніі было спынена толькі пасля неаднаразовага названьвання ў Раенную інспекцыю прыродных рэсурсаў... Апошняя дрэва ўпала 15 красавіка... У гнездах было шмат кладак... Навошта тады сам закон, які напраўлены на ахову птушак і іх меньшую турботу, а на самой справе не адпавядае гэтаму?
Я бачу вырашэнне праблемы такім чынам: АПБ павінна падрыхтаваць пісьмо у патрэбную структуру (Мінпрыроды?) аб змяненні срокаў, дазволеных на разбурэнне калоній (як мне здаецца, гэта павінна быць дазволена не пазней за 25 сакавіка). Можна звярнуцца да НПЦ па біярэсурсах НАН РБ і ад іх атрымаць інфармацыю наконт пачатку гнездавання гракоў ў Беларусі. В.В. Грычык, доктар біялагічных навук, таксама мае, як мне вядома, такую інфармацыю, а яшчэ апытаць сябраў АПБ на месцах (па свайму рэгіену я змагу даць дадзенныя), таму засталося толькі ўсе сабраць разам. |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
Harrier
 Зарэгістраваны: 22.12.2006 Паведамленьні: 724 Адкуль: Horadnia, Belarus
|
Дадана: Аўт Чэрв 02, 2009 2:01 pm Загаловак паведамленьня: |
|
|
| biot, я, напрыклад, не бачу праблемы ў тэрмінах, калі можна скідваць НЕЖЫЛЫЯ гнёзды. Канешне, лепш раней, чым у красавіку. А за заселеныя - калі гатовыя - няхай плацяць. Паводле закона. |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
biot
|
Дадана: Аўт Чэрв 02, 2009 10:15 pm Загаловак паведамленьня: |
|
|
Сення у Маларыце (2.06) была папілена другая ў горадзе калонія гракоў. Шмат перакінутых гнездаў, мертвыя птушаняты... Некалькі кепска летаючых птушанятаў сядзяць побач,тут жа яшчэ аднаго даядаюць каты...
Здаецца, улада зусім нікуды не глядзіць!!! |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
biot
|
Дадана: Сер Чэрв 03, 2009 10:24 pm Загаловак паведамленьня: |
|
|
Сёння (3.06) па факту папілу дрэваў з гнездамі гракоў у Маларыце звярнуўся ў Інспекцыю прыродных рэсурсаў... Акрамя гэтага паступіў зварот ад меснай газеты. Абяцалі выявіць віноўнікаў і пакараць. А віноўнікі... Глядзіце фотаздымкі... Установы адукацыі самастойна рэгулююць колькасць птушак у горадзе...
Плюс яшчэ колька фотак з месца здарэння... |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
biot
|
Дадана: Сер Чэрв 03, 2009 10:27 pm Загаловак паведамленьня: |
|
|
| І яшчэ адна... |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
biot
|
Дадана: Чцв Чэрв 04, 2009 11:30 am Загаловак паведамленьня: |
|
|
| Сення быў запрошаны да начальніка Маларыцкай інспекцыі прыродных рэсурсаў і аховы наваколля. Віноўнікі, што пілілі калонію, будуць аштрафованы на 10 базавых велічыняў. |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
Harrier
 Зарэгістраваны: 22.12.2006 Паведамленьні: 724 Адкуль: Horadnia, Belarus
|
Дадана: Чцв Чэрв 04, 2009 11:43 am Загаловак паведамленьня: |
|
|
2biot
Дык гэта напэўна менш, чым патрачана на бензін для бензапілаў
А як наконт заплаціць за кожнае забітае птушаня? |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
A. Vintchevski
 Зарэгістраваны: 03.11.2007 Паведамленьні: 745 Адкуль: Tuteyszy
|
Дадана: Ндз Чэрв 07, 2009 9:25 pm Загаловак паведамленьня: |
|
|
| Harrier пісаў(ла): | | biot, я, напрыклад, не бачу праблемы ў тэрмінах, калі можна скідваць НЕЖЫЛЫЯ гнёзды. Канешне, лепш раней, чым у красавіку. А за заселеныя - калі гатовыя - няхай плацяць. Паводле закона. | у нежылых гнёздах можа пасяліцца сава ці сокал. Убачыць, што яно жылое ці нежылое можна толькі скінуўшы яго з дрэва. Таму тэрміны важны, патрэбна круглая дата, не 25-е. Напрыклад да 1 сакавіка, што ім восені і зімы мала каб паскідваць граковыя калоніі? |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
aistok
 Зарэгістраваны: 18.05.2008 Паведамленьні: 125 Адкуль: Кобрин
|
Дадана: Ндз Чэрв 07, 2009 10:15 pm Загаловак паведамленьня: |
|
|
Нашу организацию уже начинают ассоциировать с борцами "за ворон".
На себе испытал. Пробуйте подключать СМИ - помогает. Мне, например, помогли девчата из "Вечернего Бреста". А вообще, вспомните мои слова, грач скоро будет в списке нежелательных видов. Только уже не по экономическим соображениям (как известные виды), а , скажем, по эстетическим... |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
Айжан
Зарэгістраваны: 29.12.2006 Паведамленьні: 83 Адкуль: Gomel
|
Дадана: Пн Чэрв 08, 2009 8:32 pm Загаловак паведамленьня: |
|
|
У меня вопрос:
кто из членов АПБ живёт в 100 м от колонии грачей, насчитывающей гнёзд так 200? |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
biot
|
Дадана: Аўт Чэрв 09, 2009 5:11 pm Загаловак паведамленьня: |
|
|
| Айжан пісаў(ла): | У меня вопрос:
кто из членов АПБ живёт в 100 м от колонии грачей, насчитывающей гнёзд так 200? |
У Маларыце калонія гракоў разбрасана па ўсяму гораду. Калі адказваць на Вашае пытанне, то я жыву да калоніі не далей за 100 метраў, але агульная колькасць гнезд складае не больш за 80.
Ніколі ні лічыў гэтых птушак шкоднымі і ў апошні час атрымліваў асалоду, проста назіраючы за іх жыццем. Калі ж на маіх вачах калоніі піляць, прычым піляць у год Родная зямлі, калі кожны наадварот павінен думаць, як лепей зрабіць для прыроды, я не магу сядзець моўчкі. А ў абарону маім інтарэсам выступае заканадаўства, якое мае пункты, прадуглежваючыя адміністратыўныя пакаранні нарушэнцам. |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
aistok
|
Дадана: Чцв Чэрв 11, 2009 8:04 am Загаловак паведамленьня: |
|
|
| Я хожу через парк, причем каждое утро - и ничего, птицы мне не мешают. Надо относиться к грачам как к птицам, а не как к отвратительным созданиям. Причем многие забывают, что грачи, как выведут птенцов, уже такого "беспокойства" не доставляют. Основная масса жителей уже привыкла, а находятся именно такие ( еденицы), власти на заявления которых вынуждены реагировать. |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
A. Vintchevski
 Зарэгістраваны: 03.11.2007 Паведамленьні: 745 Адкуль: Tuteyszy
|
Дадана: Чцв Чэрв 11, 2009 9:50 am Загаловак паведамленьня: |
|
|
давно предлагаю учредить премию от имени АПБ лучшему защитнику птиц года. Представьте - номинации, и, наконец, лучший, которого выбрала компетентная комиссия из "академиков" АПБ : Съезд АПБ, интрига, презентации, конверт, волнения и... Будет резонанс. Будет и простым людям к чему стремиться. Одно дело - сообщил в АПБ, другое - сам принял меры, победил-не победил -другое дело. Комиссия рассудит. Да и больше про такие случаи будем знать и люди больше будут сообщать. Журналистам опять же есть повод. |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
aistok
|
Дадана: Сер Чэрв 17, 2009 5:49 pm Загаловак паведамленьня: |
|
|
Замечание другое по поводу грачей. Приехал не так давно из соседней Брянской области. Деревня Семцы, Почепский р-н., Вы может не поверите - за неделю, что мы там пробыли, в том числе и г. Почеп - ни одного встреченного грача и галки. Представляете, из врановых в населенных пунктах - только вороны и серые вороны ( еденицы). Может связано это с сельским хозяйством, где сплошь пустоши, бурьян и нет ферм7
P.S. С другой стороны, болотные совы - нам бы такое количество! |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
vlad--2006
Зарэгістраваны: 10.04.2009 Паведамленьні: 14
|
Дадана: Пн Ліп 13, 2009 5:27 pm Загаловак паведамленьня: |
|
|
| В Брянской и Смоленской областях население в одном районе бывает по 30 000 человек. Последствие войны. Птицы там живут как в природных условиях лишних клювов нет. |
|
| Вярнуца да пачатка |
|
 |
|